Štiri stare dame posvojijo kavč

Štiri stare 🐱🐈🐱🐈 dame posvojijo kavč 🛋️.

Dnevno se, skupaj s še dvema prostovoljkama, trudimo skrbeti za kolonijo štirih starih prostoživečk na nekem parkirišču v Ljubljani.

Soskrb za takrat sedem repkov sem prevzela septembra 2019, ko naj bi bile mačke stare 15-20 let.

Prva jesen je vzela čudovitega dolgodlakega samca (srčno popuščanje, poginil med oskrbo na KMŽ), zima oranžno samico (izginila), naslednje poletje se je poslovil še zadnji samec (tumor na jetrih, FIP, pregledan in evtanaziran na KMŽ).

Ostale so štiri samice; pepelnato siva tigrica Sivka, ki si zelo želi človeške bližine, po moji oceni najstarejši tigrasta Bučka in črno-bela Zobka, ki relativno hitro zaupata in se pustita pocrkljati in dolgodlaka tigrica Packa, ki je malce bolj nezaupljiva, a ne brezupna. Nobena ni divja, sprva so malce previdne in nezaupljive, saj so cela življenja preživele na ulici, zato ne vem kako bi sprejele izključno notranje bivanje. Pestijo jih starostne težave, težje se negujejo. Bučka zaradi krempljev, ki se ji redno vračajo, težko hodi, za ureditev jo je potrebno odloviti in sedirati, kar pa ni dobro početi prepogosto. Packo in Zobko je na lokaciji težko redno česati, zato se jima hitro naredijo vozli in kepe. Maja sem Packo odlovila, da bi jo pred poletjem obrili. Med britjem je veterinarka na njenem hrbtu naletela na šest podkožnih bul, ki jih je odstranila. Zobka in Sivka kronično kihata, zato parkrat letno dobivata antibiotike. Opažam tudi, da slabše slišijo, saj avte opazijo šele v zadnjem trenutku.
Vse skupaj nam zaenkrat še uspeva, je pa zoprno iz logistične plati. Za vse posege je potreben tudi odlov, ki mačkam povzroča dodaten stres.

Lokacija je vse manj varna, iz prejšnje smo jih, zaradi groženj lastnika zemljišča, morali preseliti na drugo stran ograje. Zatočišče najdejo v podvozjih tam parkiranih tovornjakov, katerih motorji pozimi ostanejo topli še po par ur. Ti niso  tam parkirani cel dan, pač pa le ponoči, zato podnevi čemijo pod avti. Problem so sprehajalci psov, ki kljub prošnjam in grožnjam psov ne pripenjajo in člani plesne skupine, ki ima tam vaje, ki tudi kljub prošnjam in opozorilom divjajo po parkirišču. Tudi sama sem že doživela bližnje srečanje s 50 kg rotvajlerjem, ki je skočil name in me skoraj podrl in dvakrat komaj odskočila pred drvečim avtom. Muce zaradi starosti tudi čedalje težje utečejo nevarnostim… Hišk na parkirišču ni možno postaviti, dosegli smo zgolj to, da nas ne preganjajo…

Po začetnem dobrem sodelovanju sem, zaradi nekaj slabih izkušenj kolegov s terena, v zadnjem času malce izgubila zaupanje v Zavetišče Ljubljana, bojim se, da bi jih zaradi starosti uspavali, zato se obračam na vas.

Strah me je, kaj bo ostarelim mačkam prinesla zima, zato malce panično iščem rešitve oz. namestitve.

Vesele bi bile hiše z vrtom ali stanovanja z atrijem, ki bi jim omogočal varne izhode. Kavč so pripravljene deliti, lahko po dve in dve, lahko vse skupaj. Konec koncev so vajene skupnega življenja na prostem. Pred eventuelno posvojitvijo bodo veterinarsko pregledane in oskrbljene. Prav tako ponujam pomoč pri hrani, pesku in ostali opremi.

Ima morda kdo kak predlog ali rešitev?
Je kje dom za stare dame?
Je kje kavč, da končno spočijejo od uličnega življenja utrujena telesca?

 

Kontakt: info@dzzz-kranj.si

 

 

Veseli bomo, če boste delili našo novico:

Iščejo dom:

isščejo dom

Bi posvojili hišnega ljubljenčka?

Bela Pikica

*pomagamo pri oddaji*   Mala Pikica išče svoj za vedno domek. Najdena je bila dobesedno sredi ceste nezavedajoč se nevarnosti avtomobilov, ki so vozili mimo