DOBRO JE VEDETI

Steriliziraj, kastriraj!

Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija je neboleč kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pri sterilizaciji se mački praviloma odstranijo jajčniki. S tem posegom trajno preprečimo gonitvene cikle in nezaželeno brejost pri mačkah. Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da med narkozo ne bi prišlo do zapletov. Pri sterilizaciji mora kirurg narediti majhen rez (prb. 1 cm) na trebuhu. Pregleda stanje rodil, in če ni tumorjev ali cist, odstrani samo jajčnike. Šivi so v koži, tako da jih mačka ne more »zlizati«, pa tudi odstranjevanje šivov ni potrebno. Ko se žival popolnoma prebudi, lahko odide v domačo oskrbo. Praviloma je to še isti dan.

Zakaj sterilizirati mačko?

Glavni razlog je ta, da sterilizacija trajno povzroči neplodnost vaše mačke. Z odstranitvijo jajčnikov pa lahko zmanjšamo tudi možnost nastanka tumorskih sprememb na rodilih in na mlečni žlezi ter gnojnih vnetij maternice.

Kaj je kastracija?

Kastracija je neboleč kirurški poseg, pri katerem mačku odstranijo testise. Poteka v splošni narkozi, žival pa mora biti pred posegom 12 ur tešča, da med narkozo ne bi prišlo do zapletov. Šivanje kože po posegu praviloma ni potrebno.

Zakaj kastrirati mačka?

S kastracijo mačku preprečimo razmnoževanje, mački pa se zaradi izgube spolnih hormonov nekoliko umirijo.

Dodatni razlog za kastracijo in sterilizacijo:

Sterilizirana oziroma kastrirana žival je varna pred številnimi boleznimi, ki se prenašajo ob parjenju (predvsem smrtonosna mačji aids in levkoza).

Kdaj je primeren čas za sterilizacijo in kastracijo?

Veterinarji priporočajo, da se posega opravita do šestega meseca starosti, najbolje pa je, da to storimo čim prej, predvsem pa pred prvo gonitvijo.

Sterilizacija psice

Sterilizacija je kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pri sterilizaciji se psički praviloma odstranijo jajčniki. Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da ne bi prišlo med narkozo do zapletov. Pri sterilizaciji mora kirurg odpreti trebušno votlino v dolžini nekaj centimetrov. Šivi so praviloma v koži in jih ni treba odstranjevati. Operacijska rana se zaščiti z obližem. Sterilizacija je trajni način preprečevanja gonitvenih ciklusov in nezaželene brejosti pri psicah. Pomembni so tudi zdravstveni razlogi, saj sterilizirane psice načeloma nimajo težav z navidezno brejostjo, z vnetjem maternice ter z rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici. Zgodnja sterilizacija prepreči razvoj tumorjev na mlečni žlezi. Priporočamo, da psico sterilizirate še pred prvo gonitvijo!

Kastracija psa

Kastracija je kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da ne bi prišlo med narkozo do zapletov. Pri kastraciji kirurg prereže mošnjo in odstrani moda ter zašije podkožje in kožo. Šivov ni treba odstraniti v primeru, ko namestijo samo podkožne šive. Zaradi močnega spolnega nagona so psi lahko agresivni do drugih samcev in tudi do lastnika, kar se po kastraciji praviloma normalizira. Kastracija psa tudi zmanjša možnost za razvoj raka na modih, prostati in ob anusu. Praviloma so psi po kastraciji bolj navezani na lastnika in manj agresivni.

Avtor: DZZŽ Kranj

KAJ STORITI, ČE NAJDEM ŽIVAL?

Ko najdete žival, jo poskusite zadržati in spraviti na varno, nato pa o tem obvestite najbližje društvo za zaščito živali ali zavetišče za živali. Ne obrnite se stran! Dolžnost vsakega državljana je, da poskrbi za najdeno žival.

Dolžnost vseh slovenskih občin je, da poskrbijo za zapuščene, izgubljene in zavržene živali, najdene na svojem območju. Če ne veste, katero zavetišče je pristojno za vaše območje, pokličite na občino, podatek pa vam posredujejo tudi na številki 112. Zavetišče je dolžno najdene živali namestiti v 24 urah od prejema obvestila, poškodovane pa v štirih urah. Če je zavetišče polno, se imetnik zavetišča lahko dogovori z najditeljem ali drugo zainteresirano osebo, da ta skrbi za žival v času, dokler je zavetišče polno, oziroma zaprosi za pomoč drugo zavetišče. Če je žival na cesti ali je nevarna, ob najdbi pokličite 113.

Če žival najdete na širšem območju Kranja, pišite na info@dzzz-kranj.si in pomagali vam bomo najti rešitev.

Zavetišče Ljubljana pokriva občine: Ljubljana, Borovnica, Brezovica, Grosuplje, Kranj, Naklo, Radoljica, Tržič.

Kontakt: 01 256 02 79, info@zavetisce-ljubljana.si, naslov: Gmajnice 30, Ljubljana.

Zavetišče Horjul pokriva občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Dobrova-Polhov Gradec, Domžale, Gorenja vas – Poljane (samo psi), Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranjska Gora, Logatec, Log-Dragomer, Medvode, Preddvor, Sežana, Šenčur, Škofja Loka (samo psi), Trzin, Vrhnika, Železniki (samo psi), Žiri, Žirovnica.

Kontakt: 051 304 435, info@zavetisce-horjul.net, naslov: Smrečje 55, Horjul. 

V primeru nesodelovanja zavetišča ali občine to sporočite na Veterinarsko upravo in bližnjemu društvu za pomoč živalim. V nujnih primerih pokličite 112, kjer vas bodo usmerili k dežurnemu veterinarskemu inšpektorju. Če občina ni pripravljena sodelovati, kot je po zakonu dolžna, odgovorno osebo na občini prav tako prijavite veterinarskemu inšpektorju.

Kaj storiti, ko pogrešate žival?

Če pogrešate svojo žival, ste jo dolžni aktivno iskati! Nujno je, da obvestite pristojno zavetišče, in sicer v 72 urah, odkar pogrešate žival. Če tega ne storite, se smatra, da ste žival namerno zapustili, kar pa je kaznivo dejanje.

Če žival pride v zavetišče, imate osem dni časa, da pridete ponjo, sicer jo lahko oddajo v nov dom. Kot lastnik ste dolžni zavetišču poravnati stroške oskrbe za vsak dan, ki ga je vaš ljubljenček preživel tam.

Kako iskati:

– Čim prej sami začnite z iskanjem, za pomoč pa prosite tudi prijatelje, sosede …

– Naredite plakate s fotografijo živali in osnovnimi informacijami ter jih polepite po okolici. Ne pozabite dopisati kontaktne številke!

– Pokličite lokalne radijske postaje in jih prosite, da objavijo oglas. Pozanimajte se, ali tovrstne oglase objavljajo tudi drugi mediji.

– Obvestilo o izgubljeni živali napišite na spletne forume.

– Obvestite okoliške veterinarske ambulante, povprašajte jih, če je kdo pripeljal vašega ljubljenčka. Pustite pa jim tudi svojo telefonsko številko, da vas bodo lahko poklicali, če izvejo kaj novega. Tudi v njihovi ambulanti nalepite plakat!

– Obvestite tudi policijo in društva za zaščito živali, morda jim je že kdo javil, da je našel vašega ljubljenčka.

– Kot smo napisali že čisto na začetku: obvestite zavetišče in jih prosite, da vas obvestijo, če najdejo vašo žival. Če bo vaš ljubljenček v zavetišču, ste dolžni priti ponj v zakonsko določenem roku (osem dni), sicer ga lahko dajo v posvojitev.

Da vam bo lažje, objavljamo kontakte gorenjskih radijskih postaj, ki objavljajo oglase o izgubljenih ljubljenčkih:

~ Radio Belvi: 04/20-20-406; info@radiobelvi.si

~ Radio Gorenc: 04/59-25-600; urednik@radiogorenc.si

~ Radio Triglav: 04/58-61-012; info@radiotriglav.si

~ Radio Kranj: oglas lahko sami objavite na njihovi spletni strani www.radio-kranj.si

~ Radio Sora: oglas lahko sami objavite na njihovi spletni strani www.radio-sora.si

Avtor: DZZŽ Kranj